dimarts, 18 de desembre del 2012

Què són els codis QR?

Un codi QR és un sistema d'emmagatzematge d'informació dins d'un requadre de punts blancs i negres molt semblant a un codi de barres bidimensional. Va ser desenvolupat al 1994 per l'empresa japonesa Denso-Wave que posteriorment en va alliberar la patent per facilitar-ne el lliure ús.
L'ús dels codis QR s'ha anat estenent a mesura que ho han fet els smartphones essent avui dia molt presents en publicitat i màrqueting i, com podreu comprovar en aquest vídeo, en molts altres àmbits.


Els codis QR poden contenir diversos tipus d'informació: l'enllaç a una pàgina web, una imatge, un vídeo, una targeta de visita virtual o, simplement, un petit text. A l'escola tenim codis QR dissenyats per accedir al Moodle o als nostres blogs, però se'ns comencen a acudir altres aplicacions... us imagineu un codi QR enganxat a la coberta d'un llibre de la biblioteca que ens porti a un vídeo o podcast amb l'opinió d'un altre nen que ja l'ha llegit? només és una idea!

Què necessito per llegir els codis QR? 
Podem llegir codis QR des del nostre PC utilitzant una senzilla aplicació gratuïta com CodeTwo, però el més habitual serà fer-ho a través del nostre smartphone. Ens caldrà tenir instal·lada una de les múltiples aplicacions gratuïtes disponibles per iOS (QR reader) o Android (QR droid, i-nigma), enfocar el codi amb la càmera del dispositiu i... ja està, l'app llegirà la informació continguda i ens dirigirà a la web, e-card, vídeo, etc. que correspongui.

Puc generar els meus propis codis QR?
Generar, editar i personalitzar modificant els colors, afegint-hi un logo, o el que se'ns acudeixi és gairebé tan senzill com llegir-los. Existeixen nombrosos aplicatius online que, en la seva versió gratuïta ens permeten fer-ho, començant per les extensions dels navegadors Chrome o Firefox, que, un cop instal·lades, ens donaran un QR amb un sol clic, fins a aplicacions més complertes com QRstuff, Unitag o QRhacker.
Ara ja podeu inserir un codi QR a les vostres targetes de visita que instal·li directament les dades de contacte al telèfon, que dirigeixi al vostre blog, a la web de la vostra empresa... les possibilitats són enormes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Espanya de Creative Commons